Cal erradicar l'estupidesa i la prepotència abans...no sigui massa tard!

dimarts, 29 de març del 2011

Article de Rafael Maldonado

La neuropsicofarmacologia és l'estudi dels fàrmacs que modifiquen el funcionament del sistema nerviós i l'activitat mental, i els seus efectes. Una de les ciències cognitives de recerca de com és representada la informació i transformada en el cervell. Rafael Maldonado (Cadis, 1961) ha centrat les seves investigacions en com alteren les drogues la ment.

Què estan investigant?

El que nosaltres fem és estudiar el substrat biològic dels fenòmens d'addicció a drogues i trastorns associats, els afectius, la ingesta alimentària i el dolor.

Tenen punts en comú les addiccions?

L'addicció no és un vici, és una malaltia mental. Partim d'una base que fa temps que se sap, però en tenim més proves cada dia: tots els fenòmens d'addicció tenen un substrat comú. El fet que una persona sigui addicta a la nicotina o a la cocaïna, tot i que són substàncies completament diferents i amb un potencial de perillositat divers, finalment generarà la mateixa malaltia per una sèrie de mecanismes comuns.

Quina és la clau?

Totes les drogues tenen un element inicial comú, que és que activen els circuits de recompensa que estan integrats en les estructures cerebrals que controlen el comportament instintiu. Hi ha dos grups d'estructures que dominen la nostra conducta en una situació natural. Un és l'estructura superior del cervell, com el còrtex, que dóna el raciocini; i unes estructures subcorticals que ens aporten tot el comportament relacionat amb l'instint.

Una conducta més animal...

Més directament relacionada amb la motivació del que realment volem o no volem, perquè al cap i a la fi tots els mamífers tenen el seu còrtex i el seu sistema límbic. Si al matí anem a treballar, tot i que pot ser que no ens vingui de gust, és perquè tenim un còrtex que ens diu que és la nostra obligació anar a la feina. Però si hi ha una emoció pel mig i el raciocini se'ns en va i és l'emoció la que ens diu el que hem de fer, aquí actua el sistema límbic. Aquest seria el component instintiu del comportament.

I què alteren les drogues?

Les drogues on iniciaran aquest comportament addictiu és justament actuant sobre aquest centre que ens controla els instints que són els circuits de recompensa del sistema límbic. Totes les drogues, totes, actuen igual. Sobre el sistema límbic que controla la nostra vida instintiva i emocional.

Què provoquen?

Totes ens activaran el sistema del plaer. Si tenim un dinar apetitós, una relació sexual plaent..., qualsevol cosa natural que ens produeixi plaer actua sobre el sistema límbic. Totes les drogues actuen en aquest nivell. Aquest és el punt en comú de totes les addiccions, l'activació dels circuits cerebrals que ens produeixen plaer.

Així són un estímul artificial...

Tots aquests circuits estan preparats per activar-se mitjançant estímuls naturals, i no passa res. Però no estan preparats per ser estimulats per drogues. Llavors, canvien, s'adapten i es genera l'addicció.

Per això és tan difícil desenganxar-se...

És clar, perquè es produeixen canvis en el cervell que modificaran la nostra conducta. L'addicció és al cap i a la fi una malaltia crònica, perquè aquests circuits s'han adaptat a la nova circumstància i han quedat modificats.

I no es poden tornar a posar a lloc?

Seria interessant poder-ho aconseguir. Ara sabem que hi ha canvis mentals a llarg termini, com a totes les malalties cròniques. I el que hem d'aconseguir és que el malalt porti una vida normal.

Què pot aconseguir la seva recerca?

Volem saber quins canvis es produeixen en el cervell i amb quines malalties es correlaciona. Una addicció pot provocar un augment de les depressions, per exemple. Això és una diana. Si trobem un fàrmac que actuï en aquesta direcció podrem aconseguir frenar o el consum d'aquella droga o les conseqüències del consum en una determinada patologia. Tot això són estudis a llarg termini però els primers èxits estan a punt d'arribar.

L'envelliment i les malalties degeneratives

Amb el doctor Acarín parlem del nostre cervell, de la memòria, de l'envelliment, i de com l'afecten malalties degeneratives com l'Alzheimer. Ens explica que el nostre cervell és fruit de l'evolució genètica, i que ens serveix per acumular experiència, reelaborar-la i programar la nostra conducta.



Intel·ligència emocional

En el programa de dilluns que ve parlarem d'emocions, de com educar-les, de com millorar la nostra intel·ligència emocional. Ho farem amb el psicòleg i professor de la Universitat de Màlaga Pablo Fernández Berrocal, que, a més, dirigeix el grup d'investigació sobre emoció i cognició d'aquesta universitat.



Francisco Mora: "Déu no existeix en el món"

Francisco Mora és doctor en Medicina, doctor en Neurociències i catedràtic de Fisiologia. És autor de diversos llibres sobre el funcionament del nostre cervell i ha fet una atenció especial als processos d'envelliment cerebral. Francisco Mora renega de la divisió tradicional entre "ciències" i "humanitats". Per ell, aquestes dues gran àrees del saber han de ser complementàries. És el que ell anomena "neurocultura".



La gestió de l'estrès

Ens visita un biòleg expert en tècniques de reducció de l'estrès. Es diu Andrés Martín i és llicenciat en Ciències per la Universitat de Navarra, màster en Administració d'Empreses i postgrau en Psicologia.



Mario Alonso, de nou!

El doctor Mario Alonso visita per segona vegada el plató de "Singulars". Parla de com estimular la nostra creativitat per aconseguir els objectius que ens proposem. Explicarà també com aprofitar les nostres capacitats i potencials, i donarà les claus per fer-ho: la paciència, la persistència, la resistència, la determinació, el coratge i la passió.



L'exercici físic i la salut

Torna a "Singulars" el neuròleg de Harvard Álvaro Pascual-Leone, que en aquesta ocasió ens parla dels beneficis de l'exercici físic per a la salut del cos i de la ment. Pascual-Leone ens diu que quan ens movem evoquem emocions, i que l'exercici ens ajuda també a millorar el control dels nostres impulsos.



Francisco Mora, neurocientífic

El convidat de és Francisco Mora, doctor en Medicina per la Universitat de Granada, doctor en Neurociències per la Universitat d'Oxford i catedràtic de Fisiologia a la Universitat Complutense de Madrid. Però, sobretot, el professor Mora és un entusiasta de la ciència, un divulgador d'aquells que aconsegueixen transmetre la seva passió pel coneixement i el saber. Un defensor de mantenir viva la curiositat al llarg de tota la vida.



La pandèmia de grip A

El mes d'agost, l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut, anunciava oficialment el final de la pandèmia de grip A que durant més d'un any ha mantingut en alerta el món sencer. El nostre convidat, Joan-Ramon Laporte, metge farmacòleg i director de la Fundació Institut Català de Farmacologia, ha estat consultor de l'OMS i ens explicarà molt clarament què va passar.



Joaquim Fuster, psiquiatre

Per acabar la temporada abans de les vacances d'estiu, "Singulars" té un convidat d'excepció que es prodiga molt poc als mitjans de comunicació. És Joaquim Fuster, psiquiatre, expert en neurociència cognitiva, investigador i professor de la Universitat de Califòrnia. L'any 1971 el professor Fuster va fer una descoberta cabdal: les seves investigacions el van portar a identificar les cèl·lules de la memòria del treball o memòria activa.



diumenge, 9 de gener del 2011

Les plantes són éssers intel·ligents

Stefano Mancuso, pionero en el estudio de la neurobiología de las plantas.

"Las plantas tienen neuronas, son seres inteligentes"

Cerebro vegetal
Gracias a nuestros amigos de Redes, el programa de Eduard Punset, buscadores incansables de todo conocimiento científico que amplíe los límites del saber, de quiénes somos y qué papel desempeñamos en esta sopa de universos, descubrimos a Mancuso, que nos explica que las plantas, vistas a cámara rápida, se comportan como si tuvieran cerebro: tienen neuronas, se comunican mediante señales químicas, toman decisiones, son altruistas y manipuladoras. ¿Hace cinco años era imposible hablar de comportamiento de las plantas, hoy podemos empezar a hablar de su inteligencia¿... Puede que pronto empecemos a hablar de sus sentimientos. Mancuso estará en Redes el próximo día 2. No se lo pierdan.

Sorpréndame.
Las plantas son organismos inteligentes, pero se mueven y toman decisiones en un tiempo más largo que el del hombre.

Lo intuía.
Hoy sabemos que tienen familia y parientes y que reconocen su cercanía. Se comportan de manera totalmente distinta si a su lado hay parientes o hay extraños. Si son parientes no compiten: a través de las raíces, dividen el territorio de manera equitativa.

¿Un árbol puede voluntariamente mandar savia a una planta pequeña?
Sí. Las plantas requieren luz para vivir, ypara que una semilla llegue a la luz deben pasar muchos años; mientras tanto, son nutridas por árboles de su misma especie.

Curioso.
Los cuidados parentales sólo se dan en animales muy evolucionados y es increíble que se den en las plantas.

Entonces, se comunican.
Sí, en una selva todas las plantas están en comunicación subterránea a través de las raíces. Y también fabrican moléculas volátiles que avisan a plantas lejanas sobre lo que está sucediendo.

¿Por ejemplo?
Cuando una planta es atacada por un patógeno, inmediatamente produce moléculas volátiles que pueden viajar kilómetros, y que avisan a todas las demás para que preparen sus defensas.

¿Qué defensas?
Producen moléculas químicas que las convierten en indigeribles, y pueden ser muy agresivas. Hace diez años, en Botsuana introdujeron en un gran parque 200.000 antílopes, que comenzaron a comerse las acacias con intensidad. Tras pocas semanas muchos murieron y al cabo de seis meses murieron más de 10.000, y no advertían por qué. Hoy sabemos que fueron las plantas.

Demasiada predación.
Sí, y las plantas aumentaron hasta tal punto la concentración de taninos en sus hojas, que se convirtieron en un veneno.

¿Las plantas también son empáticas con otros seres?
Es difícil decirlo, pero hay una cosa segura: las plantas pueden manipular a los animales. Durante la polinización producen néctar y otras sustancias para atraer a los insectos. Las orquídeas producen flores que son muy similares a las hembras de algunos insectos, que, engañados, acuden a ellas. Y hay quien afirma que hasta el ser humano es manipulado por las plantas.

¿. ..?
Todas las drogas que usa el hombre (café, tabaco, opio, marihuana...) derivan de las plantas, ¿pero por qué las plantas producen una sustancia que convierte a humanos en dependientes? Porque así las propagamos. Las plantas utilizan al hombre como transporte. Hay investigaciones sobre ello.

Increíble.
Si mañana desaparecieran las plantas del planeta, en un mes toda la vida se extinguiría porque no habría comida ni oxígeno. Todo el oxígeno que respiramos viene de ellas. Pero si nosotros desapareciéramos, no pasaría nada. Somos dependientes de las plantas, pero las plantas no lo son de nosotros. Quien es dependiente está en una situación inferior, ¿no?

...
Las plantas son mucho más sensibles. Cuando algo cambia en el ambiente, como ellas no pueden escapar, han de ser capaces de sentir con mucha anticipación cualquier mínimo cambio para adaptarse.

¿Y cómo perciben?
Cada punta de raíz es capaz de percibir continuamente y a la vez como mínimo quince parámetros distintos físicos y químicos (temperatura, luz, gravedad, presencia de nutrientes, oxígeno).

Es su gran descubrimiento, y es suyo.
En cada punta de las raíces existen células similares a nuestras neuronas y su función es la misma: comunicar señales mediante impulsos eléctricos, igual que nuestro cerebro. En una planta puede haber millones de puntas de raíces, cada una con su pequeña comunidad de células; y trabajan en red como internet.

Ha encontrado el cerebro vegetal.
Sí, su zona de cálculo. La cuestión es cómo medir su inteligencia. Pero de una cosa estamos seguros: son muy inteligentes, su poder de resolver problemas, de adaptación, es grande. Hoy sobre el planeta el 99,6% de todo lo que está vivo son plantas.

... Y sólo conocemos el 10%.
Y en ese porcentaje tenemos todo nuestro alimento y la medicina. ¿Qué habrá en el restante 90%?... A diario, cientos de especies vegetales desconocidas se extinguen. Tal vez poseían la capacidad de una cura importante, no lo sabremos nunca. Debemos proteger las plantas por nuestra supervivencia.

¿Qué le emociona de las plantas?
Algunos comportamientos son muy emocionantes. Todas las plantas duermen, se despiertan, buscan la luz con sus hojas; tienen una actividad similar a la de los animales. Filmé el crecimiento de unos girasoles, y se ve clarísimo cómo juegan entre ellos.

¿Juegan?
Sí, establecen el comportamiento típico del juego que se ve en tantos animales. Cogimos una de esas pequeñas plantas y la hicimos crecer sola. De adulta tenía problemas de comportamiento: le costaba girar en busca del sol, le faltaba el aprendizaje a través del juego. Ver estas cosas es emocionante.


 
Free counter and web stats