Cal erradicar l'estupidesa i la prepotència abans...no sigui massa tard!

dimecres, 30 de desembre del 2009

El cos humà al límit. La vista

En aquesta ocasió, els reportatges següents ens permeten aprofundir i ampliar els nostres coneixements sobre el sentit de la vista en l'ésser humà: poder distingir 10 milions de colors, canviar l'enfocament en qüestió de mil·lisegons i gaudir d'una visió panoràmica de gairebé 180º. Només cal pensar que el 70 % de les neurones estan a disposició del nostre sistema visual i el seu disseny és més que guanyador, fent possible distingir la llum d'una espelma a 22 km de distància en condicions de foscor absoluta.














El cos humà al límit. El cervell

Aquest seguit de reportatges de Discovery Channel ens mostra com actua el nostre cervell en situacions que posen en perill la nostra vida, quan es tracta de viure o de morir. És aleshores quan aquest òrgan agafa les regnes del nostre cos i ens permet suportar situacions impensables: un vestigi heretat dels nostres avantpassats al llarg de milions i milions d'anys d'evolució.














dimarts, 29 de desembre del 2009

La temperatura corporal en animals

En aquest breu document s'expliquen quines són les estratègies que segueixen dos animals que viuen en ambients radicalment diferents, els elefants i els pingüins emperador, per tal de regular la seva temperatura corporal.



Videos tu.tv

Vívores gegants: meravelles de la naturalesa.

Aquest breu document del canal Discovery Channel mostra les característiques de dues serps tan fascinants com temudes: la pitó reticulada i l'anaconda verda.

dilluns, 28 de desembre del 2009

El mon dels sentits

Un reportatge del canal Documania entranyable i divertit que ens ajuda a comprendre com funciona el sentit de la vista, el disseny del nostre globus ocular i els motius pels quals se'ns escapen detalls visuals de manera inexplicable!!




diumenge, 7 de juny del 2009

Evolution, from a Gaian perspective.

Conferència magistral de la Sra. Lynn Margulis inclosa dins l'acte de la seva investidura com a doctor honoris causa de la Universitat Autònoma de Barcelona.

dissabte, 6 de juny del 2009

La cèl·lula eucariota.

Tres qüestions a: Lynn Margulis

Breu entrevista a la Sra. Lynn Margulis, catedràtica de mèrit del Departament de Geociències a la Universitat de Massachusets, durant la qual se li formulen les qüestions següents:

- Són els microorganismes protagonistes de la vida?
- Simbiogènesi a l'evolució?
- Què és la vida?

dissabte, 21 de febrer del 2009

La vida.

Un reportatge de la BBC que ens permet realitzar un viatge a l'hiperespai amb Sam Neil. Intenta explicar l'origen de l'Univers, el naixement de les primeres estrelles i la seva mort en forma de supernova, com el principi per a la formació de noves estrelles i dels planetes, com el planeta Terra. Però com es va originar la vida a la Terra? I encara més, estem realment sols a l'Univers?
Per cada granet de sorra que hi ha en el nostre planeta hi ha 1 milió d'estrelles a l'espai, un milió d'estrelles com el nostre Sol. I on hi ha estrelles hi poden haver planetes i on hi ha planetes hi pot haver vida. Ha succeït aquí, així que on es troben els altres? Per altra banda, poden existir formes de vida que no necessitin llum solar i aire: existeix vida en les grans fumaroles que es troben a milers de quilòmetres en el fons dels oceans, en condicions extremes com les elevades temperatures (100 ºC) i gegantines pressions. Si la vida pot sobreviure en condicions impossibles a la Terra, per què no en altres mons?



Videos tu.tv

diumenge, 18 de gener del 2009

Un lleó molt especial.

Avui us deixo un reportatge que segurament molts de vosaltres ja haureu vist però que m'ha fascinat tant i tant, que no puc deixar de compartir-lo i més encara, aquesta versió. Espero que el disfruteu, val la pena us ho asseguro!!!!


dijous, 15 de gener del 2009

La vida secreta del cervell.

En aquest document es mostra i es demostra l'enorme plasticitat del cervell humà, la qual cosa implica la capacitat de tornar a realitzar moviments amb les extremitats que han resultat afectades per alguna lesió a través de la seva exercitació. D'altra banda, es tracta d'un reportatge relatiu a com canvia el nostre cervell amb l'envelliment, procés que comença a partir dels 20 anys quan l'ésser humà assoleix la maduresa. Així mateix, l'exercici físic augmenta la producció de molècules que mantenen sanes i fortes a les neurones, és a dir, actua com una mena de fertilitzant molecular. És més, la capacitat intel·lectual i la seva pèrdua amb l'envelliment té certament una base genètica, però existeix un clar factor ambiental: mantenir-se actiu. Alguns dogmes de la neurociència han quedat obsolets: el cervell humà continua produint noves neurones fins i tot durant la vellesa.



Videos tu.tv
 
Free counter and web stats