dimecres, 30 d’abril del 2008
Intervencions innecessàries durant el part.
Part humanitzat.
dimarts, 22 d’abril del 2008
En el ventre de la mare.
I aquí, el capítol de la sèrie El cos humà (BBC) dedicat en aquest cas a l'embaràs.
dilluns, 14 d’abril del 2008
Veure per creure
Document que tracta d'esbrinar què és el que ens enganya en les il·lusions visuals, els ulls o el cervell? Així mateix, se sotmeten a la mirada de la ciència els diferents tipus d'il·lusions visuals: físiques (la distorsió de la llum té lloc fora de l'ull), cognitives (relacionades amb l'aprenentatge) i fisiològiques (tenen el seu origen en el funcionament de l'ull o del cervell).
http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/qkicom/001_900890.rm
dissabte, 5 d’abril del 2008
La increïble màquina humana.
Qüestions relacionades amb aquest documental:
1.- Quin és l'òrgan més gran del cos? De què està formada la seva capa més externa? Més internament, només està formada per cèl·lules? Quines són les zones més sensibles del cos? Citeu dos mecanismes de refrigeració del nostre cos. Quin nom reben les cèl·lules responsables de donar color a la pell?
2.- Quina és la funció dels ulls? Per quines capes de l'ull ha de passar la llum? Què és la retinitis pigmentària?
3.- Quina és la funció dels canals semicirculars? On es localitzen? A quina velocitat viatgen les ones sonores per l'aire?
4.- Quantes olors podem distingir en cada respiració? Com funciona el sentit de l'olfacte? Quantes papil·les gustatives hi ha a la llengua? En cas de lesió, quan tarden a recuperar-se els receptors del gust?
5.- Quines són les funcions dels músculs? Com s'anomenen les proteïnes que formen el teixit muscular?
6.- Quines substàncies formen els ossos? Què li passaria a un os si en quedés sense?
dijous, 3 d’abril del 2008
Alteració neurològica de les drogues.
dimecres, 2 d’abril del 2008
EFECTES ÒPTICS.
Deixo un enllaç on es presenten alguns dels efectes òptics que ja heu vist i d'altres de nous. Sobretot us recomano que us descarregueu el fitxer optical.exe i seguiu les instruccions.
Cerebro: el último enigma.
Drogues i cervell: cànnabis.
Cànnabis: el que els joves haurien de saber.
Aquest document ofereix una visió molt diferent de la consideració habitual que rep el cànnabis. Anys enrera es considerava una droga tova davant les drogues considerades dures (cocaïna, heroïna), una classificació que per altra banda ja no s'utilitza donat que totes les drogues acaben modificant, en major o menor grau, l'estructura i el funcionament del cervell. Doncs bé, l'edat en què es comença a consumir i la quantitat que se'n consumeix semblen estar directament relacionats amb el desenvolupament de psicosi entre els 15 i els 25 anys. La psicosi és una de les tipologies d'esquizofrènia més greus i amb un pronòstic més complex. Veiem-ho!