dijous, 20 de novembre del 2008
Animalons a casa?
dijous, 23 d’octubre del 2008
La intel·ligència dels gossos.
divendres, 17 d’octubre del 2008
Missió microscòpica.
dimecres, 8 d’octubre del 2008
L'ORIGEN DE L'UNIVERS
dilluns, 22 de setembre del 2008
La grip aviar.
Enginy natural: Drogues i toxines.
diumenge, 21 de setembre del 2008
En el ventre matern: animals.
dimecres, 20 d’agost del 2008
En el ventre matern: desenvolupament d'embarassos múltiples.
dimarts, 12 d’agost del 2008
La ciència dels nadons
dilluns, 21 de juliol del 2008
D'aquí a 200 milions d'anys
dimarts, 15 de juliol del 2008
Perill: virus.
dijous, 10 de juliol del 2008
El cos humà del futur II Bacteris curatius
dijous, 26 de juny del 2008
La granja del dr frankenstein
dissabte, 21 de juny del 2008
EL VIATGE DE LA VIDA.
dimecres, 14 de maig del 2008
Edulcorants sense calories: augment de pes!
EFE - martes, 12 de febrero, 01.45
Washington, 11 feb (EFE).- Científicos estadounidenses señalan que los alimentos edulcorantes sin calorías contribuyen a aumentar el peso y los niveles de grasa en el cuerpo, según un estudio realizado con ratones.
El número de febrero de la publicación científica Behavioral Neuroscience recoge un artículo liderado por Susan Swithers y Terry Davidson, en el que se pone de manifiesto que los animales alimentados con azúcares artificiales ganaron más peso, más grasa y más calorías que los que consumieron glucosa -edulcorante natural-.
Ambos científicos y sus compañeros de la Universidad Psicológica de Purdue (Indiana) apuntan a que este fenómeno, aparentemente paradójico, se debe a que el cuerpo anticipa muchas calorías cuando prueba un alimento o bebida dulce, ya que en la naturaleza los alimentos dulces tienen normalmente un elevado número de calorías.
Tal y como sucede con la ley del reflejo condicionado de Pavlov -en la que un perro salivaba al oír una campana aunque no hubiese comida-, el experimento demuestra que los animales que consumen un producto dulce desarrollan una respuesta anticipada ante dicho alimento.
Los expertos creen que, al romper la relación entre la sensación de dulzor y los alimentos de elevadas calorías, el cuerpo se confunde y le es más difícil regular los productos consumidos.
A pesar de que el estudio no ha sido probado con humanos, los investigadores manifiestan que sus resultados pueden estar relacionados con la evidencia de que las personas que consumen bebidas sin calorías son más propensas a padecer obesidad y otros síndromes metabólicos.
Estos nuevos datos completan una investigación previa de este equipo de Indiana en el que aseguraba que los animales que consumían productos con sacarina tendían a comer más que aquellos se alimentaban de comida dulce con elevadas calorías.
dimecres, 30 d’abril del 2008
Intervencions innecessàries durant el part.
Part humanitzat.
dimarts, 22 d’abril del 2008
En el ventre de la mare.
I aquí, el capítol de la sèrie El cos humà (BBC) dedicat en aquest cas a l'embaràs.
dilluns, 14 d’abril del 2008
Veure per creure
Document que tracta d'esbrinar què és el que ens enganya en les il·lusions visuals, els ulls o el cervell? Així mateix, se sotmeten a la mirada de la ciència els diferents tipus d'il·lusions visuals: físiques (la distorsió de la llum té lloc fora de l'ull), cognitives (relacionades amb l'aprenentatge) i fisiològiques (tenen el seu origen en el funcionament de l'ull o del cervell).
http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/qkicom/001_900890.rm
dissabte, 5 d’abril del 2008
La increïble màquina humana.
Qüestions relacionades amb aquest documental:
1.- Quin és l'òrgan més gran del cos? De què està formada la seva capa més externa? Més internament, només està formada per cèl·lules? Quines són les zones més sensibles del cos? Citeu dos mecanismes de refrigeració del nostre cos. Quin nom reben les cèl·lules responsables de donar color a la pell?
2.- Quina és la funció dels ulls? Per quines capes de l'ull ha de passar la llum? Què és la retinitis pigmentària?
3.- Quina és la funció dels canals semicirculars? On es localitzen? A quina velocitat viatgen les ones sonores per l'aire?
4.- Quantes olors podem distingir en cada respiració? Com funciona el sentit de l'olfacte? Quantes papil·les gustatives hi ha a la llengua? En cas de lesió, quan tarden a recuperar-se els receptors del gust?
5.- Quines són les funcions dels músculs? Com s'anomenen les proteïnes que formen el teixit muscular?
6.- Quines substàncies formen els ossos? Què li passaria a un os si en quedés sense?
dijous, 3 d’abril del 2008
Alteració neurològica de les drogues.
dimecres, 2 d’abril del 2008
EFECTES ÒPTICS.
Deixo un enllaç on es presenten alguns dels efectes òptics que ja heu vist i d'altres de nous. Sobretot us recomano que us descarregueu el fitxer optical.exe i seguiu les instruccions.
Cerebro: el último enigma.
Drogues i cervell: cànnabis.
Cànnabis: el que els joves haurien de saber.
Aquest document ofereix una visió molt diferent de la consideració habitual que rep el cànnabis. Anys enrera es considerava una droga tova davant les drogues considerades dures (cocaïna, heroïna), una classificació que per altra banda ja no s'utilitza donat que totes les drogues acaben modificant, en major o menor grau, l'estructura i el funcionament del cervell. Doncs bé, l'edat en què es comença a consumir i la quantitat que se'n consumeix semblen estar directament relacionats amb el desenvolupament de psicosi entre els 15 i els 25 anys. La psicosi és una de les tipologies d'esquizofrènia més greus i amb un pronòstic més complex. Veiem-ho!
Drogues i cervell: cocaïna i estimulants.
Drogues i cervell: tabac i alcohol.
La Ciència de l'addicció.
dimecres, 20 de febrer del 2008
divendres, 1 de febrer del 2008
L'APARELL RESPIRATORI.
- Les vies respiratòries: fosses nasals, faringe, laringe, tràquea, bronquis i bronquíols.
- Els pulmons: dos òrgans de forma cònica, situats a la cavitat toràcica, que estan formats pels bronquis i el conjunt de bronquíols, els quals es subdivideixen en branques microscòpiques o conductes alveolars que acaben en els alvèols i capil·lars. És justament en els alvèols on té lloc l'intercanvi de gasos entre l'aire i la sang. Veiem-ho!
dijous, 31 de gener del 2008
EMBÒLIA PULMONAR.
dimarts, 29 de gener del 2008
EL CÍCLE CARDÍAC.
LA CÈL·LULA VIVA.
El vídeo següent mostra una cèl·lula eucariota en plena activitat. Impressionant animació del funcionament de les cèl·lues del nostre sistema immunitari. Un viatge a l'interior de la sang per a descobrir la vida dels limfòcits, desenvolupat per científics de la Universitat de Harvard. La seva qualitat és increïble i no pot deixar indiferent a ningú.